Pass på forfallet: Betal alltid forbrukslånet ved forfall

Man skal selvsagt alltid bestrebe seg på å betale regningene sine til tiden, men det er kanskje ekstra viktig at avdrag på forbrukslånet blir betalt til tiden, hvis ikke kan det få store konsekvenser.

Du mister retten til avdragsfrihet

Mange lån tilbyr deg et par måneders avdragsfrihet hvert år. Dette er rett og slett måneder der du kan velge å ikke betale ned på lånet. Det er imidlertid et viktig krav for å få rett til avdragsfrie måneder, og det er at du er ajour med alle dine avdrag. Har du ikke betalt et avdrag til tiden, kan du i verste tilfelle helt miste retten til avdragsfrihet.

Det koster å være treg med betalingen

Hvis du er mer enn 14 dager på etterskudd med betalingen av avdrag på lånet, vil banken sende deg en purring. Hvis du er konstant sent ute med betalingen, koster det deg altså nesten 800kr. I året, bare i purregebyr. Dette kommer på toppen av termingebyret du allerede betaler på lånet, noe som gjør at den effektive renten på gjelden vil bli skyhøy.

Ennå verre er det hvis du er så langt etter med betaling av avdragene, at lånet blir sendt til inkasso. Når et lån blir oversendt til et inkassobyrå for inndriving, anser banken lånet som misligholdt. Det betyr med andre ord at gjelden inkassoselskapet vil drive inn, ikke bare er det eller de avdragene du ikke har betalt, men hele restsaldoen på lånet. Når først inkassobyrået har tatt over ansvaret for inndrivelse av lånet, er banken ikke lengre villig til å diskutere en utsettelse på avdragene eller endring av løpetiden på lånet, du er da fullstendig i inkassobyråets makt. Når det i tillegg er slik at størrelsen på inkassosalærene øker med størrelsen på gjelden, så sier det seg selv at det er svært kostbart å misligholde et forbrukslån og få det sendt til inkasso. Her er forøvrig noen tips for å kvitte deg med gjeld: http://www.mittforbrukslån.net/?page_id=14

Sett opp automatisk trekk

Det beste du kan gjøre er å sette opp en AvtaleGiro eller annen form for automatisk trekk. Slik vil avdragene på lånet betales samme dag som du får lønn inn på kontoen. På denne måten faller du ikke for fristen til å bruke pengene som ellers skulle ha gått til avdrag. Det kan dog være lurt å huske på at du bør justere det månedlige trekket opp, i takt med at du får bedre og mer romslig privatøkonomi. Jo raskere du klarer å få betalt ned lånet, desto lavere blir den totale kredittkostnaden på gjelden. Mer om tilbakebetaling av lån.

Leave a Reply

Your email address will not be published.